Twitter

Busrijlessen

Ga direct naar: Theorie, Praktijk, VakbekwaamheidRijbewijs D1

Een autobus met meer dan acht zitplaatsen besturen, mag alleen als de bestuurder in het bezit is van een busrijbewijs (categorie D). Dit rijbewijs wordt, net als het C-rijbewijs, gerekend tot het groot-rijbewijs. Een moderne touringcar heeft forse afmetingen en is gemiddeld drie keer zo lang en twee maal zo hoog als een gemiddelde personenauto. Een autobus besturen vraagt om een goede geestelijke en lichamelijke conditie van de chauffeur. De passagiers moeten immers veilig en comfortabel van de ene naar de andere bestemming vervoerd worden. Hiervoor is tevens een verklaring van geschiktheid voor nodig van het CBR.

Blok-Huls staat garant voor een uitstekende beroepschauffeuropleiding met begeleiding van ervaren instructeurs. Instructeurs die weten waar ze op moeten letten, mensen die de cursist de zekerheid geven dat een bus op een veilige en verantwoorde manier door het verkeer kan worden geloodst. De voertuigbeheersing wordt als zodanig opgevoerd dat smalle straatjes, drukke verkeerssituaties en lastige parkeerproblemen geen probleem meer vormen. Cursisten kunnen met een gerust hart op gaan voor het praktijkexamen.

Theorie

De theoriecursus voor het chauffeursbewijs duurt zo'n twee of vier weken. Iedere maand start er een nieuwe dag of avond cursus. De avondcursus theorie wordt gegeven op maandag en woensdagavond. Per cursus komen de volgende onderdelen aan bod: Techniek en Verkeer. Daarnaast wordt er in overleg met de cursist en de instructeur tijd ingepland voor de cursus Administratie Personenvervoer (V2D) en Cases (V3D). Verkeer en Techniek zijn opgedeeld in twee aparte cursussen, waarvoor één examen (RV1) is samengesteld door het CCV.

Ons advies is om eerst het theoretische gedeelte met goed gevolg af te ronden, alvorens een datum voor het praktijkexamen vast te laten leggen. Wel kan er alvast een eerste les worden afgesproken, zodat de instructeur u een indicatie kan geven over het aantal benodigde rijlessen.

Praktijk

Nadat alle theorie is behaald, kunnen de praktijklessen en een praktijkexamen worden ingepland. De lessen en het praktijkexamen nemen ongeveer zes weken in beslag. Het praktijkexamen duurt 1 uur en 30 minuten. Eerst worden er enkele vragen over het kentekenbewijs van de autobus gesteld. Hierna volgt de voertuigcontrole, zowel buiten de bus als in de bus. Vervolgens rijdt de kandidaat zelfstandig het examen op de aanwijzingen van de examinator of middels het gebruik van een navigatiesysteem. Bij terugkomst op de examenlocatie wordt u de uitslag meegedeeld. 

Vakbekaamheid

Voor het compleet maken van de vakbekwaamheid (code 95), moeten ook nog de Praktische Toets (laden en lossen) en de Toets Besloten terrein (manoeuvreren met de autobus) met goed gevolg worden afgelegd.

Rijbewijs D1

Er is een nieuwe Europese rijbewijsrichtlijn opgesteld, die ten doel heeft de regels rond het rijbewijs in alle Europese lidstaten meer gelijk te trekken. Dat houdt in dat er met ingang van 19 januari 2013 een aantal veranderingen geen plaatsvinden, rond de regels en voorwaarden van de Nederlandse rijbewijzen.

Naast de categorie D, wordt de categorie D1 ingevoerd. Met een rijbewijs D1 mogen maximaal 16 personen, exclusief de chauffeur, vervoerd worden. Voor deze categorie geldt een minimumleeftijd van 21 jaar. Wanneer echter de code vakbekwaamheid is gehaald, kan een bestuurder zijn rijbewijs voor de categorie D1 al vanaf 18 jaar halen.

Voor de categorie D geldt een minimumleeftijd van 24 jaar. Wanneer echter de code vakbekwaamheid is gehaald, kan een bestuurder zijn rijbewijs voor de categorie D vanaf 21 jaar halen. De geldigheid van het rijbewijs D en D1 is vijf jaar.

 

Aanmelden   Tarieven   Offerte