Twitter

Motorrijlessen

Ga direct naar: Theorie, Praktijk, Motorcategorieën, KennismakingslesVerhoogde Motorrijvaardigheidstraining

Voor het besturen van een motorfiets is rijbewijs A benodigd. Motorrijden is écht iets heel anders dan een fiets of bromfiets. Terecht worden er eisen gesteld aan de kennis en kunde van een motorrijder, al zou het alleen maar zijn vanwege de snelheid. Al onze motorinstructeurs zijn KNMV-gediplomeerd.

Theorie

Op verzoek verzorgt Blok-Huls theorie-avonden voor de motor. Zodra er voldoende deelnemers zijn, wordt er een theorie-avond georganiseerd. Kijk in onze agenda of er binnenkort een avond gepland staat en schrijf je direct in! Online theorie volgen kan ook, kijk daarvoor in de webshop.

Wanneer je in het bezit bent van een autorijbewijs, dan is voor het afleggen van het eerste gedeelte van het praktijkexamen (AVB, voertuigbeheersing) nog geen theoriecertificaat verplicht. Voor het afleggen van het tweede examen (AVD, verkeersdeelneming) dien je wel te beschikken over het theoriecertificaat. Dit is een ander certificaat, en andere theorie, dan wat voor de auto is behaald.

Heb je nog geen autorijbewijs, dan is het verplicht om eerst het theoriecertificaat te behalen, voordat er gestart kan worden met de praktijk.

Praktijk

De praktijkopleiding start (in de meeste gevallen) op een afgesloten oefenterrein. Voor het eerste examen worden voertuigbeheersing en bijzondere verrichtingen aangeleerd. Adviezen, aanwijzingen en instructies van de instructeur krijg je te horen via de portofoon.

Het onderdeel AVB bestaat uit twaalf bijzondere verrichtingen. Van deze twaalf verrichtingen, moeten er zeven worden uitgevoerd tijdens het examen. Er zijn een aantal verplichte verrichtingen, de overige verrichtingen worden vastgesteld door de examinator van het CBR. Wie is geslaagd voor het AVB-examen en het theoriecertificaat op zak heeft, kan het AVD-examen aanvragen.

Motorcategorieën

Vanaf 19 januari 2013 is de derde Europese rijbewijsrichtlijn in Nederland van start gegaan, wat inhoudt dat er zaken rondom de Nederlandse rijbewijzen zijn veranderd. Voor de motor zijn dat flinke veranderingen.

Het A-rijbewijs voor motoren en gemotoriseerde driewielers wordt opgedeeld in drie categorieën, afhankelijk van de zwaarte van de motor, namelijk A1, A2 en A.

De categorie A1 kan behaald worden vanaf 18 jaar. Echter, met 17 jaar kan er al wel gestart worden met lessen. Wanneer de bestuurder tenminste twee jaar in het bezit is van rijbewijs A1, kan categorie A2 behaald worden (vanaf 20 jaar). Voor categorie A geldt dat deze behaald kan worden vanaf 22 jaar, wanneer de bestuurder twee jaar of langer in het bezit is van rijbewijs A2. De bestuurder kan voor categorie A rechtstreeks examen doen vanaf de leeftijd van 24 jaar.

Voor een uitgebreide uitleg kunt u ook op deze overheidssite kijken.

  • Categorie A1: Motorrijwiel, maximaal 125cc, maximaal 11kW, minder dan 0,1kW per kg.
  • Categorie A2: Motorrijwiel, maximaal 35kW, minder dan 0,2kW per kg. Motorrijwiel mag niet afgeleid zijn van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen.
  • Categorie A: Motorrijwiel met onbeperkt vermogen of gemotoriseerde driewieler meer dan 15kW.

Kennismakingsles

Weet je nog niet zeker of het motorrijden wat voor je is, maar wil je het graag eens proberen? Spreek dan nu een kennismakingsles af van 120 minuten voor slechts € 75,00!

Aanmelden   Tarieven Kennismakingsles  Algemene voorwaarden

Verhoogde Motorrijvaardigheidstraining

Onze ervaring is, dat er motorrijders zijn die na het behalen van het A-rijbewijs, moeite hebben met het terug op niveau komen na bijvoorbeeld het winterseizoen. Om sneller weer op niveau te komen, organiseren wij regelmatig de cursus 'Verhoogde Motorrijvaardigheidstraining'.

Het is geen gewone les, maar écht de in's en out's van het motorrijden worden weer op peil gebracht. Deze cursusdag bestaat uit een deel theoretische kennis en natuurlijk een flink stuk praktijk. Er wordt een mooie route gereden met daarin de benodigde uitleg over de plaats op de weg, bochtentechniek en een stuk risicoperceptie (het herkennen van gevaarlijke situaties). Kortom: de meest belangrijke dingen die een motorrijder onderweg tegen kan komen.

De training wordt gegeven op de eigen motor. Dit is wel zo belangrijk want daar wordt uiteindelijk ook op gereden. Indien je geen eigen motor (meer) hebt, is het ook mogelijk om een lesmotor te gebruiken.

De totale kosten voor deze dag komen op € 149,- per persoon (incl. BTW).

De kosten voor het gebruik van een lesmotor zijn € 35,- (incl. BTW).

Lijkt het je leuk om deel te nemen aan zo'n dag en heb je familie of vrienden die samen met jou deze dag willen meemaken? Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

Aanmelden  Tarieven  Algemene voorwaarden