Twitter

Vrachtwagenrijlessen C-CE

Ga direct naar: TheoriePraktijk, Vakbekwaamheid, Rijbewijs CE, Rijbewijs C1Proefles

Het rijbewijs C wordt niet voor niets het groot-rijbewijs genoemd. Een vrachtwagen weegt toch al gauw tien keer zo veel als de gemiddelde personenauto. Daarom is het logisch dat elke bestuurder geestelijk en lichamelijk in een goede conditie moet zijn om een vrachtwagen veilig te besturen. Voor het besturen van een vrachtwagen is een medische keuring dan ook een vereiste. Deze keuring wordt uitgevoerd door een arbo-arts. Om teleurstellingen te voorkomen is het raadzaam om deze keuring te ondergaan voor het begin van de opleiding. Daarmee wordt voorkomen dat er mogelijk voor niets kosten worden gemaakt.

Voor de opleiding vrachtwagenchauffeur moeten er twee onderdelen worden gevolgd: theorie en praktijk. Zonder theoriecertificaten kan er geen praktijkexamen worden afgelegd.

Theorie

De theoriecursus voor het chauffeursbewijs duurt zo'n twee of vier weken. Iedere maand start er een nieuwe dag of avond cursus. De avondcursus theorie wordt gegeven op maandag-, dinsdag- en woensdagavond. Per cursus komen de volgende onderdelen aan bod: Verkeer, Techniek of Administratie goederen. Bij het onderdeel Administratie goederen (V2C) hoort ook het onderdeel Cases (V3C), wat nodig is voor de Vakbekwaamheid. Verkeer en Techniek zijn opgedeeld in twee aparte cursussen, waarvoor één examen (RV1) is samengesteld door het CCV. Daarnaast is er de cursus Administratie goederen en de daarbij behorende Cases.

Ons advies is om eerst het theoretische gedeelte met goed gevolg af te ronden, alvorens een datum voor het praktijkexamen vast te laten leggen. Wel kan er alvast een eerste les worden afgesproken, zodat de instructeur u een indicatie kan geven over het aantal benodigde rijlessen.

Praktijk

Nadat alle theorie is behaald, kunnen de praktijklessen en een praktijkexamen worden ingepland. De lessen en het praktijkexamen nemen ongeveer zes weken in beslag. Het praktijkexamen duurt 1 uur en 30 minuten. Eerst worden er enkele vragen over het kentekenbewijs van de vrachtwagen gesteld. Hierna volgt de voertuigcontrole, zowel buiten de vrachtwagen als in de vrachtwagen. Vervolgens rijdt de kandidaat zelfstandig het examen op de aanwijzingen van de examinator of middels het gebruik van een navigatiesysteem. Bij terugkomst op de examenlocatie wordt u de uitslag meegedeeld. Of de instructeur tijdens het praktijkexamen wel of niet mee rijdt, is de keuze van de kandidaat.

Vakbekwaamheid

Voor het compleet maken van de vakbekwaamheid (code 95), moeten ook nog de Praktische Toets (laden en lossen) en de Toets Besloten terrein (manoeuvreren met de vrachtwagen) met goed gevolg worden afgelegd.

Rijbewijs CE

De beroepschauffeur die maximaal inzetbaar wil zijn, kan natuurlijk ook overweg met een oplegger of aanhanger. Daarvoor is het rijbewijs E bij C noodzakelijk. Bij Blok-Huls hebben we zowel een trekker met oplegger, als vrachtwagens met wipkar. De keuze is aan u!

Rijbewijs C1

Er is een nieuwe Europese rijbewijsrichtlijn opgesteld, die ten doel heeft de regels rond het rijbewijs in alle Europese lidstaten meer gelijk te trekken. Dat houdt in dat er met ingang van 19 januari 2013 een aantal veranderingen geen plaatsvinden, rond de regels en voorwaarden van de Nederlandse rijbewijzen.

Naast de categorie C, wordt de categorie C1 ingevoerd. Met een rijbewijs C1 kan gereden worden in een voertuig met een toegestane maximum massa tussen de 3.500 en 7.500 kg. Voor deze categorie geldt een minimumleeftijd van 18 jaar. Voor C geldt een minimumleeftijd van 21 jaar. Wanneer echter de code vakbekwaamheid is gehaald, kan een bestuurder zijn rijbewijs vanaf 18 jaar halen. Daarnaast wordt de geldigheid van zowel het C1 als het C-rijbewijs vijf jaar.

Aanmelden   Tarieven   Offerte
 

Proefles

Weet je nog niet zeker of de vrachtwagen wel wat voor je is, maar wil je het wel graag een keer proberen? Vraag dan een proefles aan en ervaar wat het is om in een vrachtwagen te rijden. Voor slechts € 62,33 (incl. BTW) rijd je al een uur op een van onze leswagens met een ervaren instructeur.

Neem contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden.

Aanmelden  Tarieven